KLIMATIZACIJA BANJA LUKA

Klima uredjaji postali su sastavni deo naših domova, a zbog porasta temperatura u letnjem periodu klima uredjaji su sve više potreba nego luksuz. Kao i svaki uredjaj tako i klime potrebno je servisirati i održavati kako bi nam pružile maksimum tokom letnjih vrućina.

Servisiranje klima uredjaja obavlja se periodično, obično jednom godišnje, a najčešće pred početak letnje sezone.

Održavanje klima uređaja periodičnim servisiranjem klima uređaja, produžava radni vek klime, a takodje uklanja prljavštinu, bakterije i ostale nečistoće nastale kao posledica filtriranja vazduha iz prostorije kroz klima uredjaj.

Servis klima uredjaja može se obavljati i češće ukoliko klima radi u sredini u kojoj je više izložena prljanju. To su obično restorani, kafići ili objekti koji se nalaze u blizini velike frekvencije ljudi ili na drugim mestima na kojima ima dosta prašine, dima i slično.

Servis klima uređaja podrazumeva uklanjanje svih nečistoća sa klima uredjaja koje su se nataložile tokom rada klime u proteklom periodu, a takodje i dezinfekcija delova klima uređaja preko kojih se filtrira i hladi vazduh iz prostorije. Klimatizacija Banja Luka

Prilikom servisa klime uklanjaju se masne i prljave naslage sa filtera klime, isparivača, ventilatora i krilaca za mešanje vazduha, a zatim se vrši dezinfekcija svih tih delova posebnom tečnošću koja sa svih površina uklanja bakterije i druge mikroorganizme.

Na taj način se obezbeđuje maksimalna iskorišćenosta rada klima uredjaja koji na efikasan način hladi vazduh, a takodje i vazduh filtriran kroz servisiranu klimu dolazi čist do vas bez prisustva bakterije koje mogu da se razmnože u klima uređajima koji se neredovno servisiraju.

Servis klima takodje obuhvata i čišćenje spoljne jedinice od nečistoća koje su se nakupile na hladnjaku (saću) spoljne jedinice, a koje mogu da prouzrokuju neefikasan i bučan rad klima uredjaja.

Takodje ovako zaprljana klima troši veću količinu električne energije jer joj je potrebno više vremena da ohladi vazduh u prostoriji.

Na kraju vrši se i provera količine freona unutar sistema klima uređaja i ukoliko je potrebno vrši se dopuna freona radi postizanja potrebnog radnog pritiska koji omogućuje pravilan i efiksan rad vašeg klima uređaja.

Nedostatak freona u sistemu za hlađenje klime može da prouzrokuje kvar kompresora klima uređaja, a to je daleko skuplje za popravku nego redovno održavanje i servisiranje klime.

Servis klima uredjaja se sastoji iz dva dela a to su:

Servis unutrašnje jedinice klima uređaja:

  •  demontaža poklopca klime i njegovo pranje
  •  čišćenje filtera vodom i deterdžentom i dezinfikovanje filtera anti-bakteriskim srestvom
  • pranje isparivača na unutrašnjoj jedinici anti-bakteriskim srestvom i sredstvom za skidanje nečistoća i masnih naslaga
  • temeljno čišćenje turbine i kadice u kojoj se skupljaju bakterije i druge nečistoće

Servis spoljašne jedinice klima uredjaja:

  • pranje kondezatora na spoljnoj jedinici (saće koje se nalazi sa zadnje strane spoljne jedinice) i čišćenje dezinfekcijonim srestvom, kako bi se izbeglo preopterećenje i zagrevanje prilikom rada kompresor
  • pranje plastificiranog limenog kućišta
  • provera pritiska u sistemu putem manometara i dopuna ili zamena freona ukoliko se ukaže potreba za tim

Servisiranje klime se čini kao lak posao koji svako od nas može da uradi, ali ne zaboravite, klima uređaj je aparat koji u sebi sadrži elektroniku koja upravlja celim uređajem. Nestručnim i nepažljivim rukovanjem možete prouzrokovati ozbiljan kvar celog sistema.

Zašto rizikovati kada je cena servisa klima uređaja mala, a za uzvrat dobijate čist i dezinfikovan uređaj i produžujete radni vek klime. Zbog toga servisiranje klime prepustite nama da to uradimo stručno i profesionalno.

Znači ukoliko vršite redovan servis klima uredjaja, produžavate garanciju, radni vek klime, uklanjate nečistoću i bakterije, smanjujete račun za struju jer klima radi bolje i efikasnije, a ujedno i održavate klimu u ispravnom stanji i time izbegavate ozbiljnije kvarove i veće troškove popravke klima uređaja.

Klimatizacija banja luka